مرورى بر تاریخچه و نحوه نصب جدید ترین نسخه ویژوال بیسیک

مرورى بر تاریخچه و نحوه نصب جدید ترین نسخه ویژوال بیسیک


یک برنامه کامپیوترى، از مجموعه اى دستورالعمل که نوع و نحوه انجام یک فعالیت را براى کامپیوتر مشخص مى نمایند، تشکیل مى شود. دستورالعمل هاى نوشته شده به عنوان نمونه ممکن است به کامپیوتر اعلام نمایند که تعدادى از اعداد را با یکدیگر جمع و یا دو عدد را با یکدیگر مقایسه و بر اساس نتیجه به دست آمده، اتخاذ تصمیم نماید. دستورالعمل هاى نوشته شده، صرفاً براى کامپیوتر قابل فهم و اجرا خواهند بود. کامپیوتر دستورالعمل هاى نوشته شده را اجرا و ماحصل آن رسیدن به اهدافى خواهد بود که بر اساس آن برنامه طراحى و پیاده سازى شده است. دستورالعمل ها، مى بایست با استفاده از یکى از زبان هاى برنامه نویسى نوشته شده ( کدینگ ) و در ادامه در اختیار کامپیوتر قرار داده شوند. زبان هاى برنامه نویسى متعددى نظیر: فرترن، بیسیک، کوبال، پاسکال ،C، جاوا، ویژوال بیسیک و ... وجود دارد.
برنامه نویسى کامپیوتر، مشابه آموزش گره زدن کفش به کودکان است. براى نیل به هدف فوق، مى بایست تمامى مراحل لازم به صورت شفاف به کودکان آموزش داده شود. کودکان با دنبال کردن دستورالعمل هاى ارائه شده، قادر به گره زدن کفش خود خواهند بود ( روش انجام این کار براى آنان مشخص شده و بر اساس آن، امکان نیل به هدف مورد نظر توسط کودکان فراهم مى شود). VB.NET، زبانى است که مى توان نحوه نیل به یک خواسته را به کمک آن به صورت شفاف ( نظیر آموزش گره زدن کفش به کودکان ) مشخص و کامپیوتر با دنبال نمودن مراحل مشخص شده، خواسته مورد نظر را محقق نماید. با استفاده از VB.NET مى توان محصولاتى را ایجاد کرد که زمینه استفاده از آنان در محیط ویندوز و اینترنت، وجود خواهد داشت. فراموش نکنیم در زمان فراگیرى یک تکنولوژى در ابتدا مى بایست شیوه راه رفتن را بیاموزیم و در ادامه اقدام به دویدن کرد.
VB.NET یکى از زبان هاى حمایت شده در دات نت است. با استفاده از زبان فوق علاوه بر اینکه مى توان برنامه هاى مبتنى بر ویندوز را پیاده سازى کرد، امکان استفاده از آن به عنوان زبان مورد نظر در زمان ایجاد برنامه هاى مبتنى بر وب که از تکنولوژى ASP.NET استفاده مى نمایند، نیز وجود خواهد داشت.


• تاریخچه ویژوال بیسیک


قبل از معرفى ویژوال بیسیک، پیاده کنندگان نرم افزار مجبور به تسلط و مهارت در زمینه استفاده از ++C به همراه موارد پیچیده اى در این خصوص بودند. بدین ترتیب، صرفاً افراد خاص آموزش دیده، قادر به خلق نرم افزارهاى قدرتمند به منظور اجرا در محیط ویندوز بودند. ویژوال بیسیک، محدودیت فوق را تغییر و مى توان این ادعا را داشت که امروزه خطوط زیادى از برنامه هاى نوشته شده با استفاده از ویژوال بیسیک کد شده است. ویژوال بیسیک، ظاهر برنامه نویسى تحت ویندوز را با حذف عملیات اضافى براى نوشتن کدهاى لازم جهت طراحى بخش رابط کاربر (UI)، تغییر داده است. در این راستا زمانى که بخش رابط کاربر، ترسیم مى شود، برنامه نویس مى تواند کدهاى لازم به منظور انجام عکس العمل مناسب در رابطه با رویداد ها را به آن اضافه نماید. زمانى که ماکروسافت نسخه شماره سه ویژوال بیسیک را ارائه کرد، مجدداً دنیاى برنامه نویسى با تغییر مهمى مواجه شد. در این راستا امکانات مناسبى براى نوشتن برنامه هاى مبتنى بر بانک هاى اطلاعاتى، در اختیار برنامه نویسان قرار گرفت. مایکروسافت بدین منظور محصول جدیدى با نام ( (Datat Access Objects DAO به را ارائه نمود. برنامه نویسان با استفاده از DAO امکان انجام عملیات متفاوت در رابطه با داده ها را به دست آوردند. نسخه هاى شماره چهار و پنج، قابلیت هاى نسخه سه را افزایش و این امکان را براى پیاده کنندگان نرم افزار فراهم نمود تا برنامه هاى خود را جهت اجرا در محیط ویندوز 95 طراحى و پیاده سازى نمایند. در این زمینه برنامه نویسان قادر به نوشتن کدهایى گردیدند که امکان استفاده از آنان توسط سایر پیاده کنندگان نرم افزار که از زبانى دیگر استفاده مى کردند، فراهم شد. نسخه شماره شش ویژوال بیسیک، روش جدیدى به منظور دستیابى به بانک هاى اطلاعاتى را ارائه کرد: ADO(ActiveX Data Objects) . یکى از اهداف اولیه طراحى ADO امکان دستیابى به بانک هاى اطلاعاتى براى پیاده کنندگان برنامه هاى مبتنى بر وب است که از تکنولوژى ASP استفاده مى نمایند.
همزمان با ارائه جدیدترین نسخه ویژوال بیسیک که VB.NET نامیده مى شود، بسیارى از محدودیت هاى مرتبط با ویژوال بیسیک برطرف گردید. در گذشته ویژوال بیسیک با انتقادات فراوان مواجه شد ( عدم وجود امکانات مناسب در مقایسه با جاوا و یا ++C ) و بسیارى آن را نظیر یک اسباب بازى در دنیاى وسیع زبان هاى برنامه نویسى مى پنداشتند. VB.NET با غلبه بر مشکلات نسخه هاى پیشین، توانسته است در مدت زمان کوتاهى، به عنوان یک ابزار پیاده سازى بسیار قدرتمند مطرح و گزینه اى مناسب براى برنامه نویسان در تمامى سطوح باشد.

• نصب VB.NET


براى نصب VB.NET از دو رویکرد متفاوت مى توان استفاده کرد:
نصب به همراه ویژوال استودیو دات نت
نصب نسخه استاندارد
هر یک از گزینه هاى فوق، امکان ایجاد برنامه هاى مبتنى بر ویندوز را فراهم مى نمایند. مراحلى که در ادامه ذکر مى شود، نحوه نصب ویژوال استودیو را تشریح مى نماید.

مرحله اول:

برنامه Setup.exe را از روى CD مربوطه فعال نمایید.

مرحله دوم:

جعبه محاوره اى، مراحل و اولویت هاى عملیات نصب را نشان خواهد داد. به منظور صحت عملکرد VB.NET، چندین Component نصب و یا بهنگام خواهند شد. اولین مرحله نصب، بهنگام سازى عناصر (Components) است. بر روى گزینه Windows Component Update، کلیک نمایید.

مرحله سوم:

برنامه نصب در ادامه سیستم را بررسى کند تا نوع عناصرى را که مى بایست بهنگام شوند، مشخص شود. دامنه فرآیند بهنگام سازى به وضعیت ماشینى که بر روى آن ویژوال استودیو دات نت نصب مى شود، بستگى خواهد داشت.

مرحله چهارم:

با توجه به اینکه ممکن است در زمان بهنگام سازى لازم باشد چندین مرتبه سیستم راه اندازى شود، از شما درخواست نام و رمز عبور شده تا ضرورتى به نشستن و نگاه کردن به کامپیوتر و واکنش لازم ( درج نام و رمز عبور به سیستم ) پس از هر مرتبه راه اندازى سیستم نباشد. بدین ترتیب در زمان راه اندارى سیستم، عملیات مربوطه به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به تایپ نام و رمز عبور، انجام خواهد شد. عملیات فوق، اختیارى است و در صورتى که گزینه فوق انتخاب نشود، با هر مرتبه راه اندازى سیستم، پیام مناسب ارائه و مى بایست واکنش لازم ( تایپ نام و رمز عبور) را انجام داد.

مرحله پنجم:

در این مرحله با فشردن دکمه! Install Now، بهنگام سازى عناصر (Components) آغاز مى شود. با اتمام هر یک از آیتم ها یک Check mark به منزله اتمام مرحله مربوطه نشان داده مى شود. در مقابل عنصر جارى براى بهنگام سازى نیز یک فلش قرمزرنگ نشان داده مى شود.

مرحله ششم:

پس از بهنگام سازى عناصر، مجدداً به صفحه اصلى Setup مراجعت و امکان نصب ویژوال استودیو دات نت فراهم مى شود.( کلیک نمودن برروى گزینه Visiual Studio.NET )

نکته:

در صورتى که قصد دارید که از طریق ماشین فوق، یک برنامه تحت وب پیاده سازى نمایید، لازم است IIS و FrontPage Extensions قبلاً نصب شده باشد (به صورت پیش فرض در زمان نصب ویندوز 2000 نصب خواهد شد ) در صورتى ویژوال استودیو دات نت، بر روى کامپیوترى نصب مى شود که داراى سیستم عامل ویندوز 2000 نسخه Professional است، با یک پیام خطا مواجه خواهیم شد (عدم وجود عناصر لازم ) با فشردن دکمه Install Component، عملیات نصب IIS و Frontpage Extensions انجام خواهد شد. در صورتى که دکمه Continue، انتخاب شود، در آینده نمى توانید برنامه هاى تحت وب را به صورت محلى بر روى کامپیوتر خود پیاده سازى نمایید.

مرحله هفتم:

نظیر اکثر برنامه هاى نصب، لیستى از گزینه هاى موجود ( شامل عناصر ) براى نصب در اختیار شما قرار مى گیرد. شما مى توانید، صرفاً آن چیزى را که بدان نیاز دارید، نصب نمایید. مثلاً در صورتى که ظرفیت درایو شما پایین و یا ضرورتى به استفاده از ویژوال ++C دات نت را ندارید، مى توان در این مرحله از نصب آن صرفنظر کرد. هر گزینه اى که در این مرحله انتخاب نمى شود، مى توان در صورت ضرورت آن را در آینده نصب کرد. براى هر یک از امکاناتى که قرار است نصب گردند، سه بخش اطلاعاتى متفاوت نمایش داده مى شود:بخش Feature Properties. فایل هاى مورد نظر براى نصب و میزان فضاى مورد نیاز را نشان مى دهد.بخش Feature description. هر Feature چیست و چه عملیاتى را انجام مى دهد. بخش Space Allocation، وضعیت فضاى ذخیره سازى هارد را با توجه به گزینه هاى انتخاب شده، نشان خواهد داد.

نکته:

زمانى که ویژوال استودیو دات نت، اجرا مى شود مجموعه اى از اطلاعات بین دیسک و حافظه مبادله مى شود. بنابراین لازم است به میزان کافى ظرفیت آزاد بر روى هارددیسک وجود داشته باشد، در این راستا نمى توان دقیقاً مشخص کرد که به چه میزان فضاى آزاد نیاز خواهد بود ولى حداقل یکصد مگابایت توصیه مى شود.

مرحله هشتم:

ویژوال استودیو دات نت، شامل مجموعه اى گسترده از فایل هاى مستندات ( راهنما ) است. در این مرحله مى توان تنظیمات لازم در خصوص اجراى مستندات از طریق CD و یا دایرکتورى نصب شده بر روى هارد را انجام داد. در این زمینه مى توان یک مسیر بر روى هارد را مشخص کرد تا مستندات نصب و یا گزینه Run From Source را انتخاب تا بر اساس آن مستندات همچنان بر روى CD باقى بمانند.

مرحله نهم:

پس از انتخاب عناصر مورد نظر براى نصب، با فشردن دکمه Install Now، عملیات نصب آغاز مى شود. مدت زمان نصب بستگى به موارد انتخابى و نوع سیستم دارد. مثلاً نصب تمام ویژوال استودیو دات نت به همراه تمامى مستندات بر روى یک ماشین با دارا بودن 256 مگابایت حافظه اصلى، سرعت 650 مگاهرتز و دوازده گیگابایت هارددیسک، حدود یک ساعت طول خواهد کشید.

مرحله دهم:

پس از اتمام مرحله قبل، با انتخاب گزینه Service Release بررسى لازم در خصوص بهنگام سازى انجام مى گیرد. این عملیات از طریق اینترنت انجام خواهد شد. در این زمینه به یک خط پرسرعت و مطمئن نیاز خواهد بود. پس از انجام مراحل فوق، ویژوال استودیو دات نت بر روى سیستم نصب و محیط لازم براى نوشتن برنامه هاى VB.NET فراهم شده است.

برگرفته از سایت srco.ir